Antirasist, javisst

Det har varit en TUFF vecka, y’all. Som alla redan vet fällde Tobias Billström den fräscha kommentaren att det minsann inte är blonda, blåögda, trevliga tanter som gömmer papperslösa, utan deras landsmän, som inte ALLS är blonda och blåögda. Inte rasistiskt, menar vissa! Inte en sådan BIG DEAL, menar andra!

Nå, jag, som varken är blond eller blåögd, har vadat genom HORDERNA av papperslösa flyktingar jag har ansamlat i vardagsrummet för att säga: bullshit.

I DN:s ledare skriver man att det är dags att gå vidare. ”Billströms ministerportfölj är viktig”, tycker skribenten. ”Många frågor återstår att besvara, mycket hårt jobb att genomföra.” All denna antirasism, antyder hen, tar fokus från viktiga real world issues, typ RUT-avdrag för gycklare. Hen fortsätter med att skriva:

Diskussioner om att utlandsfödda har svårare att få fäste på arbetsmarknaden eller lyckas i skolan kan knappast heller vara tabu i offentligheten. Det är tråkigt och farligt när skrik om ordval och problemformuleringar blir så högljudda att de dränker sakfrågorna och debatten om hur de ska lösas. 

När man läser sådant kan ens spontana reaktion vara denna:

say what

“SAY WHAAAT.”

MEN OKEJ, för femhundrade gången: ORDVAL och PROBLEMFORMULERINGAR, alltså HUR debatten förs, påverkar debatten på djupet. Det är klart att det inte är TABU att diskutera om utlandsfödda har problem på arbetsmarknaden eller i skolan och vad det kan bero på. Men om man börjar prata om ”volymer” av invandrare, att människor som inte är ”blonda och blåögda” är brottsmisstänkta på grund av sitt utseende, då förändras debatten i grunden. Den blir avhumaniserande, främlingsfientlig, rasistisk. I och med att debatten förändras och “mitten” förskjuts normaliseras också rasismen. Snart kanske ambulanschaufförer vägrar ta med sig flyktingpojkar som hoppar från fönster, med orden, ”Låt honom hoppa, han är ju ändå bara en flykting.”

OH WAIT THAT ACTUALLY HAPPENED.

Ord är viktiga. HUR man säger något, hur man formulerar en problematik, blir en del av debatten. Det känns ju som en självklarhet, men man måste uppenbarligen betona detta som faaan inom just en antirasistisk kontext, eftersom folk ba, ”Åh, men Billström är ju ingen rasist! ERGO får du inte kritisera honom för rasistiska uttalanden.”

DAFUQ.

Jag blir så utmattad av att människor konstant uppmanar en att GET OVER racism på ett individuellt plan. ”Han menade inget illa!” kan de säga. ”Sluta ta åt dig. Ät en n-word-boll! Festa på en FGM-tårta! Roas av REVA.”

Toppen, tack för tipset! ELLER så kan ju vår migrationsminister sluta uttala sig på ett sätt som aktivt skadar mig och andra med utomsvensk bakgrund. Det är ju en tanke. Kanske kan han till och med avgå! Det känns ju som om en av de här sakerna faktiskt kan påverka debatten, medan den andra bara är, som DN skulle skriva, ”tråkig och farlig”.

Hint: jag tycker inte att det är “dags att gå vidare”. Inte än. Inte så länge den så kallade debatten ser ut som den gör.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s