Sara Granér + Kawa Zolfagary = Reinfeldt? Flumskolan!

Flumskolan 1

Jo, det är sant: någon underbar människa på Galago har bestämt sig för att samla alla PK-maffians favoritmänniskor i en och samma serie podcasts! Den så kallade Flumskolan arrangeras av Galago i samarbete med Aftonbladet Kultur, och involverar sådana toppen-tyckare som Liv Strömquist, Nanna Johannson och Mats Jonsson. Det första avsnittet spelades in live på Kulturhuset förra veckan och en av oss här på hemsidan hade turen att närvara. Featuring Kawa Zolfagary och Sara Granér, med Johannes Klenell som moderator, behandlade avsnitt nummer ett Fredrik Reinfeldts Det sovande folket.

Det finns två större anledningar till att jag inte har läst Det sovande folket. Nummer ett: jag tycker att Fredrik Reinfeldt är en olidligt tråkig debattör. Under längre intervjuer mästrar han reportrar genom att gradvis låtsas somna in – hans blick blir slö, hans röst blir släpig, luften går ur honom. Under debatterna med Göran Persson var det nästan outhärdligt: det var som om de battlade varandra i slow motion. (OBS! Detta är givetvis en personlig åsikt. Jag vet att många tyckte att Reinfeldt var ”på hugget” under dessa debatter. På huggen som en nedsövd haj. OH SNAP.) Hur spännande kunde då en hel bok skriven av Reinfeldt vara, tänkte jag? Inte så väldigt spännande!

Anledning nummer två: jag tvivlade på Reinfeldts artistiska och politiska vision. Så fel jag hade.

Tack vare Flumskolan har jag nu blivit omvänd. Jag har insett att Fredrik Reinfeldt inte alls är en typisk tråk-moderat; i stället är mannen är ett galet geni. Inte nog med det – rent stilistiskt sett är boken extremt avancerad, nästan experimentell, då varje kapitel verkar bryta med tonen och innehållet i det innan. Varför, kan man fråga sig? Jo, för att riktigt driva igenom tematiken: vurmandet för välfärden har gått för långt! Därför är det första kapitlet en dystopisk framtidsskildring där sossarna har byggt upp en välfärdsstat i vilken människor chillar sig till döds, medan det sista går igenom Reinfeldts gripande minnen från lumpen. Däremellan återfinns Reinfeldts tio budord (”mobba inte!”), den perfekta samhällsmedborgarens dagbok och, kan man tänka sig, spännande variationer på temat: moderat, underbart.

Men! Om du inte är konverterad än, lyssna på Flumskolans enormt underhållande recension här. Och om du är i Stockholmsområdet till inspelningen av nästa avsnitt: gå, skratta, och återfinn livslusten.

Advertisements

One thought on “Sara Granér + Kawa Zolfagary = Reinfeldt? Flumskolan!

  1. Länken dog visst. Man kan hitta podcasten här:

    Jag har läst Galago i en halv evighet men missat detta. Det är synd att Freddan med hundvalpsögonen aldrig riktigt har fått stå till svars för sin pinsamt dåliga bok och att folk köpte bluffen om “Det nya arbetarpartiet” och röstade på honom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s